30 Ekim 2019 Çarşamba

Sirke Yapımı: Genel Tarif

Merhaba 😊

Son zamanlarda sirke yapmaya fena takıldım. Sizlerle buradan tariflerimi paylaşmak istiyorum.


SİRKE YAPIMI
(5 Litrelik Kavanoz İçin)
Gerekli Malzemeler:

  • 5 Litrelik cam kavanoz
  • Kavanozun ağzını kapatacak kadar tülbent
  • Paket lastiği
  • 4 litre kaynamış ılınmış içme suyu
  • 1 çay bardağı evde yapılmış herhangi bir sirke (varsa, yoksa şart değil)
  • 2 -3 kg kadar meyve

Yapılışı:

  • Meyveler elma, armut ayva gibi sert meyve ise kabuklarını soymadan çekirdek kısımlarını temizleyin. Meyveleri olabildiğince küçük parçalar halinde doğrayın. Tavla zarı büyüklüğü iyi bir örnektir. Nar, üzüm, erik, hurma gibi yumuşak meyveleri kavanoza doldurduktan sonra avuç içinde sıkarak olabildiğince ezin. Elma, armut ve erik gibi çekirdekli meyvelerin çekirdeklerini çıkarın. Üzüm çekirdeklerini çıkarmanıza gerek yok. 
  • Meyve parçalarını kavanoza aktarın. Meyve miktarı kavanozun yarısından bir iki parmak kadar fazla miktarda olmalı. Genellikle 2 kg yeterli ama nar gibi küçük taneli meyvelerde 2 kg az gelebilir.
  • Üzerine kaynamış ılınmış içme suyuyla kavanozu boğazından 4 parmak kadar aşağıya kadar doldurun. Tahta bir kaşıkla iyice karıştırıp tülbentle kavanozun ağzını kapatarak paket lastiği ile sabitleyin. 
  • Ertesi gün veya 48 saat sonra sirke adayınızın tadına bakın. 85 gram suda erilmiş 15 gram şeker tadı olmalı. Eksikse bu tada gelene kadar bal, pekmez çok tatlı meyve suyu, sirkesini yaptığınız meyvenin kendi yaptığınız reçeli veya şeker ekleyin. Bu esnada eğer bir refraktometreniz varsa onunla da ölçebilirsiniz. 12 Brix ile 16 Brix arasında olmalı çözeltiniz. Su miktarı kavanozun omuzuna kadar tamamlayıp ağzını gevşekçe kapağı ile kapatın.
  • Meyveler başlangıçta dibe çökse de 24 saat içinde üstte birikir. Meyveleriniz önce köpürerek şaraba dönüşecek. Kokladığınızda alkol kokusunu alabilirsiniz bu arada. Şaraplaşma bitip sirkeleşme başlayınca meyveler dibe çöker. Bu aşamadan sonra artık karıştırmayın. Bu esnada eğer elinizde varsa 1 çay bardağı dolusu keskin ev sirkesi veya sirke anası ekleyin. Sirke daha iyidir. Kavanoz ağzını tülbentle kapatarak olabildiğince karanlık bir yerde mümkünse 25 dereceye yakın bir ısıda 1 ay bekletin. Sirkenin kokusu keskinleşir tadı da sirke tadına gelir. Bu süre zarfında üst kısımda jöle kıvamında ve suyun yüzeyini kaplayan bir oluşum meydana gelir. Buna sirke anası denir. Sirke anası zamanla dibe çökecektir. Bu durumda sirkeniz süzmeye hazır hale gelmiştir.
  • Sirkenizi olabildiğince sık dokulu pamuklu bir tülbent veya bez veya varsa süzgeç kağıdı ile süzün. Unutmayın ne kadar süzseniz de evde yapılmış sirkeler asla fabrikasyon sirkeler gibi berrak olmazlar. Dilerseniz 2. kez süzebilirsiniz. Ama bu sirkenizi azaltmaktan ve vaktinizi boşa harcamaktan başka bir işe yaramaz. 
  • Süzme esnasında sirke anasına zarar vermemeye çalışarak onu temiz bir kavanoza dikkatlice alın üzerini kaplayıp 1 parmak geçecek kadar sirkenizin üst kısmından aldığınız sıvıyı veya daha önce süzdüğünüz herhangi bir sirkenizden koyun. 
  • Sirkenizi şişelemeden önce içine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyip karıştırın. Bu aşamada dilerseniz kuru, dar ağızlı ağzı sıkıca kapanabilecek şişelere doldurun, dilerseniz boşalttığınız ve su ile çalkalayarak posa artıklarını temizlediğiniz kavanoza geri koyup bu kez ağzını tülbentle değil kendi kapağı ile sıkıca kapatın. Bu arada tekrar sirke anası oluşabilir. tekrar dibe çökebilir. Şişelerken bu ikinci anayı da alıp sirke içinde muhafaza ederek bir sonraki sirke yapımında sadece bununla sirke kurabilirsiniz. Afiyet olsun.


NOT:

  • Sirkenize asla nohut koymayın ve tuz ilave etmeyin. Zira tuz antiseptik olduğu için süreci geciktirecektir hem de sirkenizin tadını olumsuz etkileyecektir. Bizim sirke yapabilmek için maya adını verdiğimiz mikroorganizmaların çoğalmasına ihtiyacımız var, antiseptik ya da bakteriostatik maddeler bizim çoğalması için çabaladığımız mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyecektir.
  • Burada bahsedilen süreler 25 derece civarında seyreden ortam sıcaklığına göredir. Sıcaklık düşerse bu süreler de otomatik olarak uzayacaktır. O nedenle meyvelerin dibe çökme, süzme ve şişeleme aşamalarına geçerken mutlaka görüntü, tat ve koku testi yapın gerekirse bekleme süresini uzatın.
  • Sirke anasını şişelerken temiz bir kavanoza alın ve üzerine sirke koyup ağzını kapatarak buzdolabında saklayın. Bir dahaki sirke yapımınızda bu anayı kullanın. Buzdolabında tamamen sirke içinde olmak koşulu ile uzunca bir süre sağlıklı bir şekilde saklanabilir.
  • Sirkenizi kurduğunuzda kurduğunuz tarihi, meyveler dibe çöküp de karıştırmayı bıraktığınız günün tarihini ve süzdüğünüzde süzdüğünüz tarihi kavanozun üzerine mutlaka yazın. Süreç uzun olduğu için bazan neyi ne zaman yaptığınızı bilmek ister ama hatırlamayabilirsiniz. 



-      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  SİRKE VE RAKAMLAR Sirke yaparken sürekli rakamlarla boğuşuyoruz. Bu rakamlar çoğu zaman kafamızı karıştırıyor, neyin ne kadar olması gerek...